Nov
30

Blogerji v ‘vojni’ z oblastjo

Zapisano pod (Aktualno) avtor: refleks 30.11.2008 in označeno , , , , , , , , , ,

Zadnje leto Hrvaška spominja na obdobje pred razpadom Jugoslavije. Atentati, žrtve, anarhija, razvrednotenje valute, ki jo državi še vedno uspe držati nenormalno visoko. Skratka občutek obubožanosti države in posledično vse večjega razočaranja, nezadovoljstva državljanov z vladajočo opcijo, se ne da prikriti.

Časnik Nacional je Hrvaški pred tedni napovedal, le tri tedensko prihodnost pred propadom. Napovedano obdobje mineva, kako Hrvaška stoji finančno ta hip, mi ni znano, a vidno nazaduje in tone proti dnu.
Da zadeva ni le gospodarske narave, pa govorijo tudi poročanja hrvaških medijev, ko so enega od blogarjev predvčerajšnjim privedli na policijsko postajo. Nikšo Klečaka predsednika dubravniškega Foruma mladih SDP, ki je organiziral stavo na Facebooku, v upanju, da bo zbral vsaj 5000 članov, ki ne marajo Iva Sanaderja. Članov je že preko 6500 in stava je dobljena. Številka pa še vedno raste. In po incidentu sodeč, se bo ta še drastično dvignila.

Mediji zaključujejo, da bi v vsaki demokratični državi bil to konec zgodbe, na Hrvaškem pa je to šele začetek, ki je začinjen s preiskovanjem Klečakovega stanovanja, preverjenjem njegovega prenosnika, mobitela in štiri urnim zasliševanjem. Vse zaradi nič hudega slutečim spletnim dejanje, ki izraža nezaodovljstvo z vlado. V navedenem primeru, naj bi Sanaderja prikazali oblečenega v nacistična oblačila, kar pa je edini argument, ki ga ima organi pregona.

Citat iz zakona:

Tko tiskane ili snimljene stvari raspačava na neuobičajen nametljiv ili drzak način, te time remeti mir građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 500 do 1500 dinara.

Kot odgovor na to, je eden od hrvaških novinarjev precej agresivno povedal javnosti v naslednjem citatu:

“UPADNITE meni u stan, bando gestapovska, Hrvatska nije policijska država!” nova je grupa na Facebooku koju je noćas pokrenuo novinar i organizator Zagreb Pridea Marko Jurčić kao odgovor na “orvelovsko uhićenje” SDP-ovca iz Dubrovnika 22-godišnjeg Nikše Klečka.

Kot je znano so na Hrvaškem blogerji že imeli težave s svobodo svojih kreacij, kot tudi drugje po svetu. Očitno je res, kar sem pred časom zapisal, da je blog politično orožje. Pri sosedih je očitno, da so blogerji prepričani v to, da je blog dovoj močno orožje v boju zoper oblasti. Razplet bo še zanimiv.
Tudi pri nas se zadnje dni na Facebook-u odvija nekaj v tem stilu. Vsem že znano, je govora o novno imenovanem osebnem letečem veleposlaniku Boruta Pahorja, Dimitriju Ruplu. Upajmo, da so naše oblasti bolj razumevajoče za te reči.

Pravzaprav lahko rečem, še dobro, da smo v Sloveniji, kjer je zaenkrat represije na državljane s strani politike praktično nezaznavna. Ko pomislim, koliko spletk, udrihanj, podtikanj in nenazadnej ‘laži’ je bilo napisanih na spletu o bivšem predsedniku vlade Janezu Janši, pa o pokojnem dr.Janezu Drnovšku…, pa se ni zgodilo nič. Hvala bogu, da obstaja svoboden pogled na satiro!
Toda na zmernost in okus nikdar ne pozabimo!

Incesti s strani politike, ki se dogajajajo pri sosedih spominjajo na čase rdeče ere. Njen gaz EU naproti vodi proti jugu, medtem, ko je EU na njenem severu.

refleks

  • Share/Bookmark


Pusti komentar
Ime:
E-Pošta:
Spletna stran:
Komentarji:
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !